Taş Levreği Türleri ve Özellikleri
19 Temmuz 2024

Taş Levreği Türleri ve Özellikleri

Taş Levreği

Taş levreği, kaya levreği veya Granyoz olarak da bilinmektedir. Bu balık, Sciaenidae familyasına ait bir türdür. Ağzının içinde bulunan sarı renkten dolayı sarı ağız olarak da bilinir ve Halili olarak adlandırılmaktadır. Taş levreğinin eti beyazdır ve boyu maksimum 230 cm'ye kadar ulaşabilir. Ekonomik açıdan değeri yüksek olan bu balık, derin suları sever ve etçil olarak beslenir. Beslenme alışkanlıklarında hamsi ve sardalya gibi küçük balıklar önemli yer tutar. Taş levreği, kaya dipleri ve mağara dipleri gibi yerlerde yaşam alanı belirlemesinden dolayı bu adı almıştır. Vücut yapısı itibarıyla iri bir balık olan taş levreği, yanlardan basık bir yapıya ve büyük gözlere sahiptir. Kafa kısmı ve derisi iri pullarla kaplı olup, bu pullar derisine iyice yapışmıştır. Sırt kısmı kirli sarı ve kurşini renklere hakimdir. Ağız yapısı etçil olmasından dolayı büyük olan taş levreğinin yan çizgileri düzgün ve muntazamdır. Ayrıca kuyruk yüzgeci palet şeklinde olup yüzme esnasında sallanarak işlev görür. Bu balık, çevik ve atik yapısı sayesinde avcı yönü oldukça gelişmiştir.

Taş Levreği Üreme

Taş levreği, üreme dönemi ilkbahar mevsiminde gerçekleşir. Üreme dönemi ilkbaharda başlayıp ağustos ayına kadar devam eder. Benzerliğinden dolayı taş levreği olarak adlandırılan bu balığın eti, levrek eti kadar lezzetlidir. Ülkemizin deniz sularında az bulunmasından dolayı olta ile avcılığı pek yaygın değildir. Taş levreği, deniz balıklarının yetiştiriciliğinde alternatif ürün olarak değerlendirilen bir balık türüdür. Çiftliklerde ilk kez Fransızlar tarafından 1995 yılında yetiştirilmiştir. Taş levreği, yetişkin bir balık olduğunda ortalama 75 kiloya kadar büyüyebilir. Özellikle Avrupa'da özel olarak yetiştirilen bir balık olan taş levreği, avlaması oldukça keyifli bir türdür.

Taş Levreği Avlanması

Taş levreğinin avlanması için özel bir yeme gerek yoktur. Her çeşit yem kullanılabilir; önemli olan balığın nerede olduğunun bilinmesidir. Taş levrekleri, bilinçsiz avlanmadan dolayı ülkemizin sularında giderek azalan bir balık türüdür. Amatör balıkçıların yakaladıkları orta büyüklükteki balıkları bırakmamaları, bu balığın popülasyonunun azalmasına neden olmaktadır. Taş levreğinin tekneden avlanma teknikleri özenli bir şekilde olta takımının hazırlanmasını gerektirmeden yapılabilmektedir. Kıyı balığı olarak bilinen bu balık, kenarlarda avlanması hem kolay hem de zor olan bir türdür. Nedeni ise mağara ve kayalık diplerinde yaşamalarıdır. Taş levreği gibi balıkların gelişim evrelerini tamamlaması beklenmeli, bu sayede türün tükenmesi engellenebilir. Balıkçılar, tek bir balıkla bile gereken balık satışını sağlayabileceğinden, amatör balıkçıların bilinçli avlanmayı öğrenmesi önemlidir. Yapısal özelliklerinden dolayı levreğe benzetilen taş levreği, bazı balıkçılar tarafından levrek olarak satılmaktadır. Bu benzerlik, taş levreğinin türünün tükenme noktasına gelmesine yol açmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Levrek Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Izgara Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Çeşitleri Nelerdir?

Levrek Çeşitleri Nelerdir?

Fırında Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Levrek Tuzlu Su Levreği

Levrek Tuzlu Su Levreği

Güncel

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Güncel

Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri