Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Taş Levreği

Taş Levreği

Taş Levreği; Kaya levreği veya Granyoz olarak da bilinmektedir. Taş levreği Sciaenidae familyasına ait bir balık türüdür. Ağzının içerisinde bulunan sarı renkten ötürü sarı ağız diye de bilinen bu balık Halili olarak da adlandırılmaktadır. Taş levreğinin eti beyaz ve boyu maksimum iki yüz otuz cm kadardır. Ekonomik açıdan değeri yüksek olan bu balık derin suları sever ve etçil olarak beslenen bir balıktır. Taş levreğinin etçil bir balık olduğu içini Hamsi ve Sardalya ile beslenmektedir. Uzaktan bakıldığında levreği andırmasından ve mağara dipleri ve kaya dipleri gibi yerlerde yaşama alanı belirlemesinden ötürü taş levreği olarak adlandırılmaktadır. Vücut yapısı itibarı ile iri bir balık olan taş levreği, yanlardan basık bir yapıya sahip olup gözleri ve başı normalden daha büyük bir yapıya sahiptir. Kafa kısmı ve derisi iri pullar ile kaplı olup, pulları derisine iyice yapışmış vaziyettedir. Sırt kısmı ise kirli sarı ve kurşini renklere hâkim bir yapıdadır. Ağız yapısı etçil olmasında ötürü büyük olan taş levreğinin yan çizgileri düzgün ve muntazam bir yapıya sahiptir. Ayrıca kuyruk yüzgeci palet şeklinde ve yüzme esnasında sallana sallana işlev göstermektedir. Gerektiği durumlarda çevik ve atik bir vücuda sahip olmasından ötürü avcı yönü gelişmiştir.

Taş Levreği Üreme


Balığın üreme dönemleri ilkbahar mevsiminde gerçekleşir. Üreme dönemleri ilkbaharda başlayıp ağustos ayına kadar devam eder. Benzerliğinden kaynaklı olarak taş levreği ismini alan balığın eti levrek eti kadar lezzetlidir. Ülkemizin deniz sularında az olmasından ötürü olta ile avcılı pek olmayan bir balıktır. Taş levreği, deniz balıklarının yetiştiriciliğinde alternatif ürün olarak yetiştirilen bir balık türüdür. Bu balık çiftlikler ilk yetiştirilmesi Fransızlar tarafından 1995 yılında yapılmıştır. Taş levreği yetişkin bir balık olduğunda ortalama olarak yetmiş beş kiloya kadar büyüyebilen bir balıktır. Özellikle Avrupa'da hususi olarak yetiştirilen bir balık olan taş levreği avlaması müthiş bir balık türüdür.

Taş Levreği Avlanması


Bu balığın avlanması için aslında özel bir yeme gerek yoktur. Her çeşit yem kullanılabilen bu balık türünde önemli olan nerede olduğunu bilmek yeterlidir. Taş levrekleri bilinçsiz avlanmadan kaynaklı olarak ülkemizin sularında gitgide azalan bir balık türüdür. Çünkü bu balığın ulaştığı devasa boyutları bilmeyen amatör balıkçılar yakaladıkları orta büyüklükteki balıkları bırakmamalarından dolayı gün be gün azalmaya başlamasına neden olmaktadır. Taş levreğinin tekneden avlanma teknikleri özenli bir şekilde olta takımının hazırlanması gerekmeksizin yapılabilmektedir. Kıyı balığı olarak bilinen bu balık kenarlarda avlanması hem kolay hem de zor olan bir balık türüdür. Nedeni de mağara ve kayalık diplerinde yaşamalarından kaynaklanmasıdır. O nedenle taş levreği gibi balıkların gelişim evrelerini tamamlanmasının beklenmesi hem balığın türünün tükenmesini engelleyeceğinden hem de tek bir balıkla bile gereken balık satışının sağlanacağından habersiz amatör balıkçıların bilinçli bire şekilde avlanmayı öğrenmesi gerekmektedir. Yapısal özelliklerinden dolayı levreğe benzetilmesini avantaj olarak gören balık avcıları taş levreğini yani Granyoz'u levrek olarak satışa sunmaktadırlar. Bu benzerliklerinden ötürü taş levreğinin türü neredeyse tükenmeye yakın hale gelmiştir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 08:42:43
Taş Levreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Taş Levreği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Taş Levreği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Folyoda Levrek
Folyoda Levrek
Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan bir görünüme, eşsiz bir lezzete ayrıcalıklı yemeğe dönüşmektedir. Oldukça bol içerikle hazırla...
Levrek Izgara
Levrek Izgara
Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğuyla ilgili efsaneler duyduğumuz ve palamudundan tut levreğine kadar her biri ayrı lezzette o...
Fırında Levrek
Fırında Levrek
Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk denizlerde yaşamını sürdüren bir balıktır. İçeriğinde vitamin ve mineraller bulundurduğundan sağl...
Fileto Levrek
Fileto Levrek
Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile bilinmektedir. Üstelik yapım aşamasında bol sebzeli ve bol baharatlı hazırlanmadı yemeğin besi...
Fırında Patatesli Levrek
Fırında Patatesli Levrek
Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesli levrek yapılışı oldukça kolay, zahmetsiz ve nefis oluyor. Balığa soğan ve patates eklendiği...
Sebzeli Levrek
Sebzeli Levrek
Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir tarifimiz vardır. Bu tarife göre sebzeli levreği hazırlayalım.Sebzeli levrek için gerekli malz...
Fırında Kaşarlı Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün de ayrı, ayrı bir lezzeti vardır. Fırında, tavada ve kızartarak tüketilen enfes balığın biz b...
Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sağlığına oldukça faydalıdır. Her zaman en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır ve tüke...
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği Taşı
Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir özellik taşır. İçinde bol miktar da demir bulunduğundan dolayı kansızlığa iyi gelir, çocukların...
Kaya Levreği
Kaya Levreği
Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu pullar derisine yapışmıştır. Yanları kırık beyaz karnının rengi ise güneşe benzer renktedir. Ağzı...
Fırında Deniz Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüsü ile çoğu zaman alabalık ile karıştırılır. Boyları 50-100 cm. Arasında değişir. Ağırlığı ise...
Fırın Levrek
Fırın Levrek
Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık yer alması gereken kişide bağışıklık sistemini güçlendiren, vücutta direnci arttıran, hastalık ...

 

Tavada Levrek
Taş Levreği
Deniz Levreği
Fırında Levrek Nasıl Pişirilir
Fırında Levrek Buğulama
Fırında Kağıtta Levrek
Fırında Levrek Izgara
Fırında Fileto Levrek
Levrek
Mangalda Levrek
Sütlü Levrek
Tereyağlı Levrek
Levrek Sarma
Levrek Çorbası
Levrek Terbiyesi
Kağıtta Levrek
Mantarlı Levrek Buğulama
Fırında Kaya Levreği
Folyoda Levrek
Levrek Izgara
Fırında Levrek
Fileto Levrek
Fırında Patatesli Levrek
Sebzeli Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Popüler İçerik
Levrek Sarma
Levrek Sarma
Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden bir...
Levrek Çorbası
Levrek Çorbası
Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihler...
Levrek Terbiyesi
Levrek Terbiyesi
Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada le...
Kağıtta Levrek
Kağıtta Levrek
Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kağıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balı...
Mantarlı Levrek Buğulama
Mantarlı Levrek Buğulama
Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ...
Fırında Kaya Levreği
Fırında Kaya Levreği
Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024