Levrek Sosu Balık, sofralarımızdan kesinlikle uzak kalmaması gereken bir besindir. Balığın her türü insan vücudu için oldukça sağlıklıdır. Düzenli olarak balık tüketmenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığa faydası bulunmaktadır. Uzmanlar, herkesin haftada en az iki kez balık yemesini önermektedir. Balık çeşitleri arasında levrek en çok tercih edilenlerden biridir. Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. Her mevsim avlanabilen levrek, genellikle mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır. Boyları 40 ile 90 cm arasında değişir. Genellikle ağırlıkları 8 ile 10 kg arasındadır. Ancak bazı levreklerin 15 kiloya kadar ulaştığı da görülmüştür. Özellikle etinin yağsız oluşundan dolayı diyet yapan veya formunu koruyanların rahatlıkla yiyebileceği bir balık türüdür. Levrek Sosu İçin Gerekli Malzemeler
Levrek Sosu Nasıl Yapılır? Levrek sosu hazırlamak için öncelikle limonların kabukları rendenin küçük tarafı ile rendelenir. Ayrıca, kabuğu rendelenmiş limonların suyu sıkılır. Sos tenceresine limon suyu, nişasta ve sıcak su konur. Sos tenceresi ocağın üzerine alınarak kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Karışımın dibinin tutmaması ve nişastanın topaklanmaması için sürekli karıştırılmasında fayda vardır. Sos kaynamaya başlayıp yüzeyi göz göz olunca bir süreliğine ocaktan alınır. Dereotu saplarından ayıklanarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. İçerisine limon kabuğu rendesi, tuz, dereotu ve krema ilave edilerek bir kenarda iyice karıştırılır. Daha sonra sos tekrar ocağa alınarak yeniden pişirilmeye başlanır. Krema sayesinde kıvamı incelen sos iyice pişince ocaktan temelli olarak alınır. Son olarak içerisine tereyağı konularak tereyağı eriyene kadar sürekli karıştırılır. Hazır hale gelen limon sosu, servis tabağına alınmış levrek üzerine kaşık yardımıyla dökülür. Sosun sıcak olarak kullanılması önemlidir. Afiyet Olsun. |