Dişli Levrek

Dişli Levrek

Dişi Levrek; diğer adı da Dicentrarhus labrax olan bu balık denizlerde ve denizlerin nehirlerle birleştği acısu karışımı olan bölgelerinde yaşar. Hani ailesine mensuptur. Fazla gezici olmadığından bu levrekler yerli balık olarak adlandırılır. Küçük yavru halinde gruplar halinde, büyüdüklerinde ise tek başına yaşar. 12 değişik türden meydana gelir. Yaşam ortamı genellikle karanlık ve kuytu yerler olmaktadır. Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır.

Vücutları füze şeklinde olup, yan çizgide 65-80 adet pulları mevcuttur, omur sayısı 12-13 tanedir. Solungaç kapağı üzerinde dikenimsi çıkıntılar bulunmaktadır. Renkleri; üst kısım koyu gri esmer, alt kısım da beyaz renklere sahiptir. Vücudu pullarla kaplı bir şekildedir. Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen dişi levrek balığı, ortalama 50-60 cm'den 1 metre boyunda ve 10-12 kg. Ağırlığında olur. 40 cm'den küçüklerine İspendek adı verilir. Küçük yavru balıklar besin kaynaklarıdır. Ocak ve Mart ayları arasında 500.000 - 2.000.000 yumurta dökerek yüksek derecede üreme halinde olurlar. Eti en lezzetli balıkların başında olduğundan ülkemizde ekonomik değeri çok yüksektir. Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere iki tip grubuna ayrılırlar. Sırtlarındaki çok sayıda benek ile grubu belirlenir. Benekli olan levrek türleri Güney Ege Denizinde ve Akdeniz'de bulunur, bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülmektedir.

Karadeniz'de kötek olarak ta bilinen minekopta bu familyanın diğer grubuna girer. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden daha büyük ve 20-25 kg ağırlığında olanlarına da rastlanmıştır. Büyük olanlar kıyıya yakın kayalık dipleri, yavru olanlar ise akarsu ağızlarını tercih ederler. Parlak mavi vegri renkteki vücudu sırttan karına doğru inen sarı menevişli çizgilerle dolmuştur. Karnı gümüşi beyazdır.

Eşkine ise bütün denizlerimizde olan kıyıya yakın kayalık diplerde yaşayan bir türlerdendir. Ağırlıkları ortalama 30-600 gram aralığındadır. 3-4 kilo ağırlığında olanlara da rastlanmıştır. Sırt kısmı kambur bir şekilde olup, renkleri koyu kahve ile lacivert arası bir tondadır. Karnı ise sarı-beyaz menevişlidir. Başının içinde, gözlerinin arka kısmında her biri 4-5 gram ağırlığında iki adet beyaz taş benzeri maddeler bulunmaktadır. Halk arasında bu taşların idrar söktürücü özelliği ve böbrek taşı düşürücü etkisi olduğuna inanılır. Sene boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti bulunmaktadır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başlangıcıdır. Her türlü yemeği yapılmakta olan levreğin buğulaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur.Sebzeli/sebzesiz haşlama, tava, şiş, fleto, tereyağlı buğulaması, ızgara, kremalı kağıt kebabı, salata, plaki de yapılabilecek alternatiflerdendir.

Son Güncelleme : 22.11.2018 00:29:40
Dişli Levrek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Dişli Levrek Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Dişli Levrek"
Civa oranı nasıl hamilelikte civa oranı yüksek balıklardan yememiz gerek oyüzden
Sema . 01.07.2018
CEVAP YAZ
Folyoda Levrek
Folyoda Levrek
Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek birde folyoda pişince iştah kabartan bir görünüme, eşsiz bir lezzete ayrıcalıklı yemeğe dönüşmektedir. Oldukça bol içerikle hazırlan...
Levrek Izgara
Levrek Izgara
Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “ denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğuyla ilgili efsaneler duyduğumuz ve palamudun dan tut levreğine kadar her biri ayrı lezzette...
Fırında Levrek
Fırında Levrek
Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk denizlerde yaşamını sürdüren bir balıktır. İçeriğinde vitamin ve mineraller bulundurduğundan sağl...
Fileto Levrek
Fileto Levrek
Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile bilinmektedir. Üstelik yapım aşamasında bol sebzeli ve bol baharatlı hazırlanmadı yemeğin besi...
Fırında Patatesli Levrek
Fırında Patatesli Levrek
Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesli levrek yapılışı oldukça kolay, zahmetsiz ve nefis oluyor. Balığa soğan ve patates eklend...
Sebzeli Levrek
Sebzeli Levrek
Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hemde mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir tarifimiz vardır. Bu tarife göre sebzeli levreği hazırlayalım.Sebzeli levrek için gerekli malze...
Fırında Kaşarlı Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün de ayrı, ayrı bir lezzeti vardır. Fırında, tavada ve kızartarak tüketilen enfes balığın biz b...
Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sağlığına oldukça faydalıdır. Her zaman en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır ve tük...
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği Taşı
Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir özellik taşır. İçinde bol miktar da demir bulunduğun dan dolayı kansızlığa iyi gelir, çocukları...
Kaya Levreği
Kaya Levreği
Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu pullar derisine yapışmıştır. Yanları kırık beyaz karnının rengi ise güneşe benzer renktedir. Ağz...
Fırında Deniz Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüsü ile çoğu zaman alabalık ile karıştırılır. Boyları 50-100 cm.arasında değişir. Ağırlığı ise ...
Fırın Levrek
Fırın Levrek
Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık yer alması gereken kişide bağışıklık sistemini güçlendiren, vücutta direnci arttıran, hastalık ...

 

Tavada Levrek
Taş Levreği
Deniz Levreği
Fırında Levrek Nasıl Pişirilir
Fırında Levrek Buğulama
Fırında Kağıtta Levrek
Fırında Levrek Izgara
Fırında Fileto Levrek
Levrek
Mangalda Levrek
Sütlü Levrek
Tereyağlı Levrek
Levrek Sarma
Levrek Çorbası
Levrek Terbiyesi
Kağıtta Levrek
Mantarlı Levrek Buğulama
Fırında Kaya Levreği
Folyoda Levrek
Levrek Izgara
Fırında Levrek
Fileto Levrek
Fırında Patatesli Levrek
Sebzeli Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Popüler İçerik
Levrek Sarma
Levrek Sarma
Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden bir...
Levrek Çorbası
Levrek Çorbası
Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihler...
Levrek Terbiyesi
Levrek Terbiyesi
Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada le...
Kağıtta Levrek
Kağıtta Levrek
Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kağıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balı...
Mantarlı Levrek Buğulama
Mantarlı Levrek Buğulama
Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ...
Fırında Kaya Levreği
Fırında Kaya Levreği
Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019