Levrek İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Levrek İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Levrek İğnesi

Levrek iğnesi, levrek balığının avlanmasında kullanılan, kullanıma göre genellikle 0/2, 0/3 standartlarında satılan olta iğnesidir.

Levrek Balığının Özellikleri

Levrek, ılık ve soğuk denizlerde, ayrıca nehir ve deniz karışımı acı su bölgelerinde yaşayan, eti lezzetli bir balık türüdür. Vücudu pullarla kaplı olup, boyları 40 ile 100 cm arasında değişir. Genellikle ağırlıkları 8-12 kg arasında değişmektedir. Nadir de olsa 15 kg ağırlığında levrek balığı görülmüştür.

Levrek balığı fazla gezici olmayan bir türdür ve yetiştiriciliği de yapılan yerli bir balıktır. 40 cm'den küçüklerine ispendek adı verilir. Bu balık, küçük balıklarla beslenerek büyür ve levrek olur. Ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgeleri kıyılarında bulunur. Lüks lokantaların ve otellerin vazgeçilmezi niteliğindedir.

Levrek Nasıl Avlanır?

Olta ile Avlanma:

Levrek, son derece akıllı bir balıktır ve denizin çırpıntılı olduğu zamanları sever. Durgun havalarda güvenli yerlerde saklanır. Genelde sabah gün doğarken erken saatlerde at-çek yaparak ya da karadan yemli takım yardımı ile yakalanabilir. İğne seçimi, yakalanacak balığa göre yapılmaz. Eğer büyük balık yakalamak istiyorsanız, canlı yem kullanmanızda fayda var. Canlı yemi sırttan takacaksanız ince telden, kısa palalı, çapraz olmayan, dirsek eğrisi köşesiz, damak yapısı küçük ve delikli bir levrek iğnesi uygun olacaktır.

Tekneden Avlanma:

Tekne oltası hazırlanırken kurşun kullanılmaz. Bir tane 6-7 numara mahmuzlu levrek iğnesi ve bir tane de 2/0 iğneden oluşur. Canlı yem ufak ve mahmuzlu iğneye takılır. Diğer büyük iğne anüs hizasından derinin alt kısmına takılır.

Levrek Balığının Faydaları Nelerdir?

Levrek balığı, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir balıktır. Levrek balığı, bağışıklık sistemine destek olur ve özellikle önemli bir D vitamini kaynağı olduğundan kemik gelişimi için oldukça yararlı bir besindir.

  • Protein
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Potasyum
  • Magnezyum
  • Selenyum
  • Sodyum
  • Çinko
açısından zengindir ve omega 6, A vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini gibi vitaminleri de bünyesinde bulundurmaktadır.

Levrek balığı, sağlıklı bir yaşam için dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilmesi önerilen bir besindir. Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar için düzenli olarak tüketilmesi faydalıdır.

Ekstra Bilgiler:

Levrek balığı avcılığında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, av yasağı dönemlerine uyulmasıdır. Ayrıca, sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek amacıyla yakalanan balıkların yasal boy sınırlarına dikkat edilmelidir. Bu, levrek popülasyonunun korunmasına ve gelecek nesillerin de bu lezzetli balıktan faydalanmasına katkı sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Yumurtası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Levrek Yumurtası Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Levrek Nasıl Pişirilir?

Levrek Nasıl Pişirilir?

Mangalda Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Mangalda Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Kaç Kalori?

Levrek Kaç Kalori?

Deniz Levreği Türleri ve Özellikleri

Deniz Levreği Türleri ve Özellikleri

Tavada Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fırında Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fırında Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Levrek Tarifi ve Malzemeleri