Levrek Tuzlu Su Levreği
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Levrek Tuzlu Su Levreği

Levrek; Atlantik okyanusu, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz sahillerinde bulunmaktadırlar. Levreğin boyları 40-100 cm arasındadır. Levrekler yaklaşık olarak 8-10 kg ağırlığındadır. Levrek yırtıcı bir deniz balığı olarak bilinir. Küçük ve siyah beneklere sahip olduğundan alabalığı da andırabilir. Eti çok lezzetlidir. En pahalı ve lezzetli balıklardan olan levrek için 'Balıkların Şahı' tabiri kullanılmaktadır. Levrek balığını iki ana grupta sınıflandırabiliriz.

Tuzlu su levreği; Hanigiller ailesindendir. Ilık ve soğuk denizlerde hayat sürdüren, güçlü ve hızlı bir balık türüdür. Sudak ismiyle de bilinmektedir. Vücudu füzeye benzemekte ve derisi iri pullarla çevrilidir. Sırtı kurşuna benzeyen bir renkte ve karnı gümüş rengindedir. Küçük ve siyah beneklere sahiptir. Dişlerinin üzerinde bile dişlere sahiptir. Etçil ve aynı zamanda yırtıcıdır. Daha çok karides, yengeç, küçük balık ve kurtçuklarla beslenmektedir. Boyları 40 ile 100 cm arasında değişiklik göstermektedir. Genelde 8-10 kg aralığındadır. 15 kg ağırlığında olan tuzlu su levrekleri de bulunmaktadır. Tuzlu su levrekleri kuşkulu balıklar olduğundan daha çok kıyılara paralel olarak tek başına dolaşmaktadır. Oltayla yakalaması zordur. Tuzlu su levreğinin etinde yağ olmaz ve çok lezzetli bir ete sahiptir. Türkiye kıyılarında ise Akdeniz, Marmara ve Karadeniz kıyılarında yaşarlar. Cahil insanlar tarafından dinamitle avlandığından dolayı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Karadeniz'de Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye kıyıların sığ ve sahile yakın olan yerlerinde, Afrika'nın kuzey batı sahillerinde ve Atlantik Okyanuslarında da bulunmaktadırlar. Bütün mevsimlerde, çoğunlukla mayıs ortalarından ekim ayının sonlarına kadar avlanmaktadır. Genç levreklerin sırtlarında siyah benek bulunmaktadır. Ergin olanların sırtları ise beneksiz ya da koyu renge sahiptir. Ayrıca gıda kaynaklarına sahip olan ringa balıklarını takip ettikleri zamanda süreler halinde dolanmaya başlarlar. Akdeniz'de Mayıs-Ağustos ayları arasında üreme yapmaktadırlar.

Tatlı su levreği; Perca fluviatilis ailesindendir. Ağustos ve Ekim ayları geldiği zaman ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürürler halinde toplanmaktadırlar. Avrupa ve Kuzey göl, nehir ve ırmaklarında ikamet ederler. Tatlı su levrekleri obur ve yırtıcıdır. Tatlı su levrekleri suyun bir metre altında pusu kurarak diğer su hayvanlarını pusuya düşürür. Tatlı su levrekleri 15-60 cm boyları arasındadır. Tatlı su levrekleri 1-3 kg arasında ağırlıkta olurlar. Tatlı su levrekleri Türkiye'de Sapanca ve Küçük çekmece göllerinde bulunmaktadırlar. Tatlı su levreğinin çoğunlukla sırtı siyah-yeşil renklerdedir. Tatlı su levreğinin bedeni sert pullarla örtülüdür ve genelde tek gezerler. Şimşek çakmasından ve gök gürlemesi olduğu zaman derinlere doğru kaçarlar. Tatlı su levrekleri beyaz ve lezzetli bir ete sahip olup sazan balığından daha az kılçığa sahiptirler. Tatlı su levreğinin sindirimleri oldukça kolaydır. Son ve alabalıklardan sonra eti en güzel olan bir tatlı su balığı türüdür.

Levrek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

1 Levrek Kaç Kalori?

1 Levrek Kaç Kalori?

Taş Levreği Türleri ve Özellikleri

Taş Levreği Türleri ve Özellikleri

Levrek Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Patatesli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kağıtta Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kağıtta Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fileto Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fileto Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tereyağlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tereyağlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Izgara Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Izgara Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Çeşitleri Nelerdir?

Levrek Çeşitleri Nelerdir?

Levrek Besin Değeri?

Levrek Besin Değeri?

Levrek Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Büyük Levrek Türleri ve Özellikleri

Büyük Levrek Türleri ve Özellikleri

Levrek Kaç Kalori?

Levrek Kaç Kalori?

Levrek Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Nasıl Pişirilir?

Levrek Nasıl Pişirilir?

Amerikan Levreği Türleri ve Özellikleri

Amerikan Levreği Türleri ve Özellikleri

Levrek Fırında Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fırında Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6