Kaya Levreği Bırakma Olta Avcılığı
15 Temmuz 2024

Kaya Levreği Bırakma Olta Avcılığı

Kaya Levreği

Kaya levreği, uzaktan bakıldığında oldukça büyük bir görünüme sahiptir. Vücut yapısı geniş ve gözleri normal boyuttadır. Derisi ve kapak kısmı büyük pullarla kaplıdır. Bu pullar derisine sıkıca yapışmıştır. Yanları kırık beyaz, karnı ise güneşe benzer bir renge sahiptir. Ağız kısmı geniştir ve içi sarımtırak renkte olduğundan dolayı bu balığa "sarıağız" ya da diğer adıyla "kaya levreği" denmiştir. Yan çizgileri oldukça düzgündür ve yüzme kesesi bulunur. Sırt yüzgeci iki adettir. Ön yüzgeçlerinin dikenleri oldukça sivri ve batıcıdır. Kuyruk yüzgeci palet şeklinde olup, bu sayede balık denizde kolayca hareket edebilir. Kuyruğunu sallayarak çevik hareketlerle yüzer; ancak diğer yüzgeçleri normal gelişmiştir. Yem olarak ağız boyutuna uygun balıklar ve kabuklu canlılar ile beslenir ve üreme mevsimi ilkbahar aylarındadır. Eti levrek eti kadar taze ve lezzetlidir. Sularımızda doğal olarak yetiştirme olasılığı azdır. Bu yüzden olta ile avcılığı yapılmaz. Levrek ve sinarit avlamaya yarayan kaşık olta ile her an avlanabilir. Fanyalı ağlar ve manyat ile tutulabilir.

Kaya levreğinin diğer adı granyoz balığıdır ve ekonomik değeri olan balıklardandır. Deniz ürünleri bakımından oldukça fazla tüketilir. Deniz balıkları üreticiliği açısından alternatif türlerden biridir. 1995 yılında Fransa'da bulunmuş ve 2005 yılından itibaren Türkiye'de de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Avcılığı

Kaya levreğinin avlanabilmesi için bölgesinin kesin olarak bilinmesi gereklidir. Yem olarak canlı ya da ölü karides, istiridye ve kalamar kullanılabilir. Bu balık türleri her türlü yemi kabul eder; karides, sülünez, midye gibi yemler kullanılabilir. Önemli olan, yemin taze olmasıdır. Bu yüzden yemin canlı olması daha avantajlıdır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde avcılık kürek çekerek yapılabilir. Kıyılara 150 metre uzaklıkta bulunabilir. Kaya levreği genellikle kırma kayalıklar, batıklar ve derin merdimek çevrelerinde bulunur. Dere içlerinde de görülebilir. Kalamar benzeri sahte yemler de bu balığın ilgisini çekecektir.

Bırakma Olta Avcılığı

Bu yöntem balıkçılıkta kullanılan yem kefal ve ispari gibi bırakma oltada canlı kalabilecek balıklarla yapılır.

Tekneden Avcılığı

Bu yöntemde canlı balık ve bütün kalamar parçaları kullanılabilir. Bu avda sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Ağırlığı ortalama 75 kilograma kadar büyük bir balıkla karşılaşabilirsiniz.

Kıyı Balıkçılığı

Sörf takımları ile hafif rüzgârlı havada yapılması uygundur. Yem olarak sübye, kalamar ve jumbo karides tercih edilebilir. Akdeniz ve Ege kıyılarında bu avlanma yöntemi uygundur. Kaya levreğini avlamak kolaydır, fakat onun yaşadığı yerleri bulmak biraz zordur.

Ek Bilgiler

Kaya levreği, besin zincirinde önemli bir yer tutar ve ekosistem dengesinde rol oynar. Taze tüketilmesi tavsiye edilir ve genellikle ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanır. Sağlık açısından da zengin bir protein kaynağıdır ve omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bu özellikleriyle kalp sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Manzure

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Kaya levreği avlamak için hangi tür yemleri kullanmalıyım? Derin merdimek çevresinde mi aramalıyım yoksa kıyıya yakın mı bulunurlar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kaya levreği avlamak için canlı yemler genellikle en etkili seçeneklerdir, Manzure. Taze sülünez, boru kurdu, veya karides gibi yemler kullanabilirsin. Ayrıca, yapay yemler de işe yarayabilir; özellikle parlak renkli ve hareketli olanlar dikkat çekebilir. Kaya levreği genellikle kayalık alanlarda ve resiflerde bulunur, bu nedenle derin merdimek çevresinde aramak daha verimli olabilir. Ancak, bazen kıyıya yakın kayalık alanlarda da rastlayabilirsin. Bol şans!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Izgara Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Izgara Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Tavada Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Buğulama Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Buğulama Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Levrek Marin Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Marin Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dişli Levrek Türleri ve Özellikleri

Dişli Levrek Türleri ve Özellikleri