Levrek Kızartma Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Levrek Kızartma Tarifi ve Malzemeleri

Balık, son derece faydalı olan deniz ürünlerinin başında gelir. Balık türleri arasında en lezzetli olanlardan biri de levrektir. Levrek, ülkemizde genellikle Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Senenin her mevsimi rahatlıkla tüketilebilir. Ancak en güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Levrek balıkları çok yağlı değildir, bu nedenle sıkça tercih edilir. Ayrıca, zekâ gelişimi açısından da faydalı olması sebebiyle sıkça tüketilir. Sadece zekâ ile sınırlı olmayan levreğin faydaları, kalbe de çok iyi geldiğiyle bilinir. Tüm bu yararının yanında balığın en büyük dezavantajı sadece kokusudur.

Levrek Kızartması İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet temizlenmiş levrek
  • 1 adet limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı galeta unu

Kızartmak İçin

  • 2 su bardağı sıvı yağ

Levrek Kızartması Nasıl Yapılır?

Levrek kızartmasına başlamadan önce balıkların temizlenmesi gerekir. İsterseniz evde temizleyebilir ya da balıkçılardan temizlenmiş balık satın alabilirsiniz. Levrek kızartması, ister dilimler halinde ister fileto halde yapılabilir. Fakat kızartma için fileto tercih edilmesi tavsiye edilir. Balıklar fileto şeklinde hazırlandıktan sonra soğuk suda iyice yıkanır. Süzülmesi için süzgece alınır. Diğer yandan limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber ve galeta unu iyice karıştırılır. Galeta unu yerine beyaz un ya da mısır unu da kullanılabilir. Fakat galeta ve mısır unu kullanıldığında levrek çıtır çıtır bir lezzette olacağı için daha çok tercih edilir. Hazırlanan karışım fırça yardımıyla balıkların üzerine sürülür.

Daha sonra genişçe bir balık tavası ocağa alınır. İçerisine sıvı yağ konularak sıvı yağ yüksek ateşte kızdırılır. Yağ kızdıktan sonra balıklar teker teker tavaya alınır. Balık kızartılırken balıkların daha rahat pişmesi için tavaya çok fazla balık konulmamasında fayda vardır. Balıkların arasında mutlaka mesafe olmalıdır. Bir yüzü pişen balıklar maşa yardımıyla çevrilerek diğer yüzünün de pişmesi sağlanır. Levreklerin her iki tarafı da nar gibi kızartılır. Kızaran balıkların fazla yağ çekmemesi için havlu kâğıt serili bir tabağa alınarak yağlarının süzülmesi sağlanır. Tüm balıklar aynı şekilde kızartıldıktan sonra sunum için servis tabağına alınır. Levrek Kızartma hazır.

Afiyet Olsun.

Ekstra Bilgiler

Levrek, omega-3 yağ asitleri, protein ve çeşitli vitaminler bakımından zengin bir balıktır. Bu nedenle düzenli tüketimi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle çocukların zihinsel gelişimi ve kalp sağlığı için levrek tüketimi önerilir. Ayrıca, levrek düşük kalorili bir balık olduğu için diyet yapanlar tarafından da tercih edilebilir. Balık pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, balığın taze olmasıdır. Taze balık, hem lezzet hem de besin değeri açısından daha üstündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Edibe

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Levrek kızartması yaparken yağın kızmasını beklemek zorunda kalıyorum, bu adımı daha hızlı geçmenin bir yolu var mı? Ayrıca balıkların çıtır çıtır olması için tam olarak hangi unu tercih etmeliyim, galeta unu mu yoksa mısır unu mu daha iyi olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Edibe,

Yağının kızmasını beklemek istemiyorsan, yağı ısıtmak için daha geniş ve yüzeyi ince bir tava kullanabilirsin. Bu, yağın daha hızlı ısınmasını sağlar. Ayrıca, yağı ocakta ısıtırken biraz sabırlı olup, yüksek ateşte kısa sürede ısınmasını beklemek yerine, orta-yüksek ateşte daha dengeli bir şekilde ısınmasına izin vermek de iyi bir yöntem olabilir.

Balıkların çıtır çıtır olması için ise mısır unu tercih etmeni öneririm. Mısır unu, balıklara daha çıtır bir doku kazandırır ve kızartma işlemi sırasında daha az yağ emer. Ancak, galeta unu da kullanabilirsin, bu da güzel bir çıtırlık sağlar ama mısır unu kadar değil. İkisini karıştırarak da güzel sonuçlar elde edebilirsin.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sütlü Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Levrek Buğulama Tarifi ve Malzemeleri

Kaya Levreği Bırakma Olta Avcılığı

Kaya Levreği Bırakma Olta Avcılığı

Güncel

Levrek Besin Değeri?

Levrek Besin Değeri?

Güncel

Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Levrek Tarifi ve Malzemeleri