Fırında Mantarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Fırında Mantarlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantarlı Levrek

Balık oldukça lezzetli ve sağlıklı bir besindir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklara mutlaka verilmesi gerekir. Uzmanlar her tür balığın haftada en az iki kere tüketilmesini önerir. Balık, tam bir protein kaynağıdır. Ayrıca içerisinde zengin mineraller ve vitaminler bulunur. Ülkemizde çok çeşitli balıklar bulunur ve levrek de bunlardan bir tanesidir. Levrek balığının eti çok fazla yağlı olmadığı için farklı şekillerde pişirilebilir.

Fırında Mantarlı Levrek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo levrek
  • 4 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 300 gram mantar
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet kırmızı köz biber
  • 300 gram arpacık soğan
  • 1 paket krema
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Fırında Mantarlı Levrek Nasıl Yapılır?

Fırında mantarlı levrek yapımına geçmeden önce levreklerin ve diğer malzemelerin hazırlanması gerekir. Levreklerin balıkçıda temizletilmesi ve dilimlenmesi zaman açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Bu tarif için levreklerin fileto şeklinde doğranması tavsiye edilir. İçerisinde oldukça fazla sebze kullanılacağı için yemesi çok daha kolay olacaktır. Ayıklanmış balıklar evde soğuk sudan geçirilir ve sularının süzülmesi için süzgece alınarak bir kenarda bekletilir.

Mantarlar hazırlanırken önce sap kısmı çıkarılır ve halka şeklinde doğranır. Daha sonra mantarın üzerindeki ince zar soyularak mantarların her biri dörde bölünür. Diğer malzemeler hazırlanırken mantarların beyazlaması için limonlu suda bekletilir. Patateslerin ve havuçların kabukları soyulur ve çok büyük olmayacak şekilde küp şeklinde doğranır. Arpacık soğanların kabukları soyulur ve bütün halde bırakılır. Sivri biber ve kırmızı köz biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Biberler daha sonra dörde bölünerek küp şeklinde doğranır.

Tüm malzemeler doğrandıktan sonra mantarlı levrek için ısıya dayanıklı derin olmayan seramik kap ya da borcam tercih edilir. Borcamın tabanı iyice yağlanır. Patates, havuç, biber ve soğan borcamın içerisine konur. Ayrı bir yerde krema, limon suyu, tuz, zeytinyağı, baharatlar ve su iyice çırpılır. Hazırlanan sos, sebzelerin üzerine dökülerek tüm sebzeler sosa bulanır. Daha sonra sebzelerin üzerine fileto levrekler yerleştirilir ve borcamın üzeri folyo ile kaplanır. Folyonun üzeri çatal yardımıyla birkaç delik açılır.

Mantarlı levrek, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan mantarlı levreğin üzerindeki folyo çıkarılarak balıkların üzerinin kızarması sağlanır. Yaklaşık bir 7-8 dakika daha pişirilen levrek fırından çıkarılır. Fırında Mantarlı Levrek hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Tereyağlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tereyağlı Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Fileto Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebzeli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebzeli Levrek Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaya Levreği Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaya Levreği Tarifi ve Malzemeleri

Taş Levreği Türleri ve Özellikleri

Taş Levreği Türleri ve Özellikleri